Vlna vs. břeh: Dokument o Slovenské nové vlně není nostalgické ohlížení do minulosti

11. únor 2015

„Slovenská nová vlna vznikla díky náhodnému střetnutí několika absolventů slovenských středních fotografických škol na pražské FAMU. Došlo k nějakému vzájemnému propojení a skutečně se vzedmula vlna společného rozmýšlení, tvorby a vzájemného hecování. Všechno to ale bylo spontánní. Nikdy jsme si nesedli a neřekli si ‚tak a teď budeme umělecká skupina‘. To vzniklo až později zásluhou teoretiků a kurátorů,“ říká jeden ze zástupců Slovenské nové vlny fotograf Peter Župník.

Do českých kin nyní vstupuje dokumentární film Vlna vs. břeh, který přibližuje tvůrčí a ideový základ téhle skupiny. Nápad natočit dokument se začal formovat během příprav výstavy v Pražském domě fotografie v roce 2013. Film není klasický dokument, ale spíš obrazová esej, která v mnohém připomíná právě fotografický rukopis Slovenské nové vlny. Jeho autorem je jeden ze členů, fotograf a kameraman Martin Štrba. Jak sám říká, rozhodně se chtěl vyvarovat klasického melancholického dokumentárního filmu, ve kterém by se pamětníci nostalgicky ohlíželi do minulosti. Tvůrčí energie a osobnosti protagonistů filmu by něco podobného prý ale ani nedovolily.

„Film vznikal v hodně osobní a soukromé atmosféře, protože jsem ho natáčel sám na foťák. Takže jsem byl při natáčení buď sám, nebo s jedním asistentem zvuku. A nakonec to vlastně není jen dokument o Slovenské nové vlně, ale je to hodinu a půl dlouhý rozhovor s jednotlivými fotografy o mnoha tématech. Různé chutě a vůně života, přátelství. To všechno v tom dokumentu je,“ vysvětluje autor filmu Martin Štrba.

03313708.jpeg

Peter Župník připomíná, že i když se o Slovenské nové vlně často mluví v minulém čase, není to pro něj žádný ukončený proces. Díky přípravě společné výstavy a natáčení filmu prý mezi jejími členy znovu začala fungovat společná energie a dynamika.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.